Van de rust thuis terug naar kantoor; hoe gaat u ermee om?

We vonden het allemaal best lekker, dat thuis werken. Af en toe een wasje draaien, pakketjes konden elk moment afgeleverd worden, de kinderen hoefden niet steeds naar de opvang. Werken wanneer het u uitkwam. Maar nu mogen we weer terug naar kantoor. En dat is even schakelen…

Wat gebeurt er met uw medewerkers als ze weer in de drukte van verschillende kantoor geluiden terecht komen na de rust van thuis? In dit blogartikel geven we antwoord op de vraag ‘Van de rust thuis terug naar kantoor; hoe gaat u ermee om?’. Daarnaast geven we tips om het geluid op uw kantoorwerkplek goed te regelen.

Incatro gek van geluid op kantoor

Terug naar kantoor: zaken om aan te denken

De mededeling dat iedereen weer naar kantoor mag, zal voor veel bedrijven toch wel wat hoofdbrekens met zich meebrengen. Zeker zolang de 1,5 meter regel nog geldt. Want vaak zal dit betekenen dat niet iedereen tegelijk naar kantoor kan.

Dus wie mag wanneer terug naar kantoor? Om welke redenen willen medewerkers op kantoor werken? Hoe zorgt u ervoor dat de werkplek voldoet aan die behoeften? Hoe past u de werkplek aan zodat de productiviteit én ook de gezondheid van de medewerker gewaarborgd blijft? Hoe zorgt u ervoor dat de medewerker na de rust van thuis niet gillend gek wordt van de drukte en het bijbehorende geluid op kantoor?

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan

Werken van de toekomst

De verwachting is dat bedrijven en personeel over zullen gaan op een meer hybride vorm van werken. Dat houdt in dat er niet langer alleen op kantoor gewerkt zal worden, maar dat er ook een aantal dagen thuis gewerkt gaat worden. Daarnaast zal de functie van het kantoor naar verwachting veranderen naar een plek waar uw medewerker collega’s ontmoet en met hen samen werkt. Maar ook dat er plekken zijn waar ze zich ‘terug kunnen trekken’ en kunnen focussen op een taak. Dit alles vraagt een hernieuwde kijk op de inrichting van de kantoorplek.

De invloed van geluid op de gezondheid

Meer dan ooit zal de verandering van thuiswerkplek naar een werkplek op kantoor een verandering in het welbevinden van de werknemer teweegbrengen. Flexibele werkplekken, online en offline verbondenheid, slimme devices en gadgets, de juiste werkomgeving met aandacht voor licht, lucht, temperatuur en geluid hebben allemaal een positieve invloed op dit welbevinden. De invloed van dat laatste moet niet onderschat worden.

Het afgelopen anderhalf jaar heeft iedereen zijn collega’s kunnen muten wanneer men ze niet meer wilde horen. De geluiden in het thuiskantoor waren enkel de geluiden van de medewerker zelf. Nu zit uw medewerker weer tussen collega’s die allemaal te pas en te onpas geluid maken. Dan pas realiseert men zich dat geluid iemand gillend gek kan maken.

Het stoort, het frustreert, u krijgt er een onrustig gevoel van, het vermoeit, het bezorgt hoofdpijn en het haalt u uit uw concentratie. Naast deze korte termijneffecten speelt de stress, veroorzaakt door deze storende geluiden, de daarbij horende verlaagde productiviteit en het verhoogde ziekteverzuim op de lange termijn een niet te onderschatten risicofactor.

Incatro goede akoestiek op kantoor

Geluid op kantoor verbeteren met de juiste akoestiek

Om de overgang van de rustige thuisomgeving naar de rumoerige kantoorwerkplek draaglijk te maken, dient er speciale aandacht te zijn voor geluid op kantoor.

Oplossingen voor een prettig geluid op kantoor

  • Zorg ervoor dat niet iedereen tegelijkertijd op kantoor aanwezig is. Dat lijkt heel logisch, zeker met de 1,5 meter regel die nog steeds geldt. Maar dit kan nog best een gepuzzel zijn. Want wie moet wanneer om welke reden wel of niet ergens zijn? En hoe zorgt u dat ze met elkaar verbonden zijn?
  • Wijs speciale plekken aan voor rust en drukte. Eén van de trends op het gebied van kantoorinrichting is het verdelen van het kantoor in verschillende werkruimtes waar medewerkers een ruimte kiezen die het beste past bij de taak die ze willen uitvoeren. Als ze een telefoongesprek willen voeren of zich willen concentreren op een project kunnen ze zich afzonderen. Willen ze samen met een team bij elkaar willen komen, zoeken ze elkaar op in een daarvoor geschikte werkruimte. Ook wel activity based werken genoemd.
  • Zorg voor een goede akoestiek door voldoende geluidsabsorptie. In elke ruimte is akoestiek belangrijk, ongeacht de functie van de ruimte. Het verhoogde gebruik van harde vloeren, muren en plafonds en de steeds groter wordende kantoortuinen hebben een negatief effect op de akoestiek. Gelukkig zijn er diverse oplossingen die kunnen helpen:
    - Akoestische wandpanelen;
    - Akoestische schermen;
    - Akoestische plafonds.

Gedegen advies passend bij uw kantoor

Hoewel er tegenwoordig allerlei soorten ‘akoestische’ producten op de markt zijn, geven zij vaak niet de échte oplossing. Akoestiek is een specialisme waar meer bij komt kijken dan menigeen denkt. Dus wilt u een echte oplossing voor uw akoestisch probleem, neem vrijblijvend contact op met onze experts.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★