Wat is geluidsoverlast op het werk?

Overal waar u komt hoort u geluid. In de natuur fluiten de vogels. Thuis hoort u geluiden van het leven, de buren die een feestje geven of het muziekinstrument waarop uw kind aan het oefenen is. En op kantoor of op het werk is er het geluid van pratende collega’s en rinkelende telefoons. Omgevingsgeluid hoort er eenmaal bij, maar wanneer leidt dit geluid tot overlast? In dit blogartikel geven wij antwoord op de vraag ‘Wat is geluidsoverlast op het werk?’. Daarnaast geven wij tips om het geluid in uw omgeving te verbeteren.

Geluidsoverlast is niet alleen heel vervelend, maar het kan ook effect hebben op uw gezondheid. Goede geluidsisolatie en geluidsabsorptie is daarom van groot belang. In dit artikel leest u meer over:

  • Wat is geluidsoverlast op het werk?
  • Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?
  • Wat te doen bij geluidsoverlast?
Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan

Wat is geluidsoverlast op het werk?

Het horen van geluiden waar u niet op zit te wachten is nooit leuk. Natuurlijk is het niet raar om af en toe werkgeluiden van collega’s te horen. Hier kun je weinig aan doen. Maar wanneer uw collega’s continu geluid produceren, kan dit behoorlijk vervelend worden. Daarnaast is te veel geluid ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Overmatig geluid op kantoor of op uw thuiswerkplek kan leiden tot concentratieproblemen, stress en een hoger ziekteverzuim. Daarnaast gaat de productiviteit van uw medewerkers flink omlaag wanneer zij continu worden afgeleid en onderbroken door geluid.

Vormen van geluidsoverlast op het werk

Geluidsoverlast kan in vele vormen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Telefoongesprekken van collega’s;
  • Geluiden van kopieerapparaten en printers;
  • Werkgeluiden bij verbouwingen van huizen of bedrijfspanden;
  • Schreeuwende kinderen bij het thuiswerken;
  • Galm door het gebruik van harde vloeren, muren en plafonds of grote glaspartijen;
  • Elkaar slecht kunnen verstaan door te veel echo;
  • Et cetera.
Incatro AR Tpanel 3 colors special

Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie?

Voordat we ingaan op wat u eraan kunt doen, gaan we eerst in op twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden; geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Wat is het verschil?

Wilt u voorkomen dat geluid van de ene plek naar de andere kan komen? Dan spreken we van geluidsisolatie. Door geluidsisolatie wordt het geluid teruggestuurd naar waar het vandaan komt. Geluidsisolerende materialen zijn zwaar en helemaal luchtdicht. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van isolatiemateriaal tussen twee appartementen in een flatgebouw of tussen twee kantoorgebouwen. Geluidsisolatie is dus echt een bouwkundig iets.

Wanneer de (kantoor)ruimte een slechte akoestiek heeft, kunt u kiezen voor geluidsabsorptie. Kortgezegd heeft een ruimte een slechte akoestiek wanneer het geluid in een ruimte de functie ervan in de weg zit. Bij geluidsabsorptie verliest het geluid zijn energie bij zijn weg door het absorberende materiaal. Beweging (trilling van lucht) wordt omgezet in warmte. Het omzetten van het geluid zorgt er dus voor dat het geluid (gedeeltelijk) kan verdwijnen.

Geluidsabsorberende materialen kunt u op twee manieren inzetten:

1. Het geluid in een ruimte verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een tapijt of gordijn.

2. De isolatie van een dubbele wand constructie te verbeteren.

Wat te doen bij geluidsoverlast?

Een eerste stap bij geluidsoverlast is het aanspreken van de bron. Toch is dit vaak niet effectief genoeg. Gelukkig zijn er ook andere manieren om geluidsoverlast te verminderen:

Geluidsisolatie

  1. Isoleer uw kantoorgebouw. Een goede isolatie lost in veel gevallen al veel problemen rondom geluidsoverlast op. Denk aan dubbel glas en een dubbele wand constructie. Daarnaast scheelt de isolatie ook nog eens op jaarbasis op uw energierekening.
  2. Maak alle gaten en kieren dicht. Wanneer u niet de mogelijkheid hebt om uw kantoor te voorzien van dubbele glas (bijvoorbeeld omdat u in een gehuurd pand werkt) kunt u er wel voor zorgen dat alle oude gaten en kiertjes dicht worden geplamuurd. Geluid kan hier namelijk door ‘weglekken’ en alle kleine beetjes helpen!

Geluidsabsorptie

  1. Kleed de ruimte ‘warm’ aan. Zachte stoffen absorberen het geluid. Vooral grote ruimtes als een woonkamer of kantoortuin hebben voldoende aankleding nodig om geluid enigszins te kunnen dempen. Een extra groot tapijt kan hier goed aan bijdragen. Maar ook de volgende producten kunnen hier een steentje aan bijdragen:
    1. Wandpaneel: Akoestische wandpanelen kunnen worden geplaatst tegen wanden in verschillende ruimtes. U kunt vorm, afmeting en kleur/print aanpassen naar keuze. Zelfs tot een hele bespanning van de wand.
  2. Plafondelement; Een akoestisch plafondelement kan bijdragen aan een aangename akoestiek in de ruimte. Ze zijn ideaal wanneer u weinig ruimte hebt om (grote) elementen neer te zetten of te hangen aan de wand.
  3. Gordijnen en lamellen: Akoestische gordijnen en lamellen zijn speciaal ontworpen om de geluidsoverlast in uw ruimte zo goed mogelijk te dempen.
  4. Akoestische elementen zoals Soundleaves. Deze producten zijn flexibel, makkelijk te verplaatsen en ideaal om geluid te verminderen.
  5. Deel grote ruimtes op in kleinere ruimtes. In een woonkamer kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om boekenkasten of panelen te plaatsen om zo de ruimte op te breken in kleinere ruimtes. Voor uw kantoor kunt u daar ook bureauschermen voor gebruiken. De volgende producten zijn ideaal om ruimtes op te breken:
    1. Ruimteafscheiders zoals schermen: Het doel van deze schermen is om het geluidsniveau in de ruimte te verlagen en de spraak privacy te verhogen. Ideaal dus voor kantoorruimtes waar veel gebeld of gesproken wordt.
  6. Deskscreens: In grote kantoren zitten er vaak grotere groepen collega’s aan één tafelblok. Met een deskscreen kunnen deze groepen gemakkelijker van elkaar gescheiden worden om zo meer privacy te waarborgen en het geluid beter te regelen.

Hulp nodig bij uw geluidsabsorptie of akoestiek?

Wilt u de geluidsproblemen op het gebied van geluidsabsorptie en akoestiek in uw omgeving aanzienlijk verminderen en kunt u daar hulp bij gebruiken? Incatro Room Acoustics is al meer dan 25 jaar expert op het gebied van ruimte akoestiek. Met behulp van een akoestisch onderzoek kunnen wij het probleem voor u achterhalen en vervolgens de juiste oplossing vinden om de akoestiek te verbeteren.

Of het nu gaat om de verbetering van de akoestiek op uw werkplek of in uw woonhuis, onze experts op het gebied van akoestiek staan voor u klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★